Amandel nougat
- 2014-07-07
- By Harm van Rooij
- Posted in Recepten
Voorbereidingstijd: 10 minuten (plus rusten)
Bereidingstijd: 30 minuten
Voor: 49 nogablokjes
Ingrediënten:
- 2 vellen rijstpapier (eetbaar papier)
- 175 gr honing
- 300 gr fijne kristalsuiker
- 2 el water
- 1 eiwit
- 320 gr gepelde amandelen, geroosterd
Bereiding:
- Vet een diepe taartvorm van 15 x 15 cm licht in. Knip een vel van 15 x 15 cm uit het eetbare papier. Bekleed hiermee de bodem van de vorm.
- Verwarm de honing, de suiker en het water in een steelpannetje (met thermometer) al roerend tot de suiker is opgelost. Wrijf met een in heet water gedoopt kwastje over de zijkant van de pan om eventuele suikerkristallen op te lossen. Breng de siroop aan de kook. Laat de siroop ongeveer 10 minuten onafgedekt en zonder te roeren pruttelen tot de thermometer 164°C aangeeft. Haal de pan meteen van het vuur. Zet de thermometer in een pan met kokend water, haal de pan van het vuur en laat het water met de thermometer erin geleidelijk afkoelen.
- Klop het eiwit in een kleine kom met een mixer stijf. Voeg al kloppend in een straaltje de hete siroop toe.
- Roer de amandelen door het eiwitmengsel en schep dit in de bakvorm. Druk het mengsel stevig aan. Knip nog een vel uit het eetbare papier dat precies over het nogamengsel past. Druk het zachtjes op de noga. Laat de noga ongeveer 2 uur afkoelen en snijd hem dan in blokjes van 2 cm.