Deze blog is onderdeel van E-messen.nl

   
     Meer weten? 0413-724991
Tap To Call

Beginnen bij het begin

Om veilig, snel en goed te snijden moet je een goede houding aannemen. Zorg ervoor dat je op de goede hoogte snijd. Ga niet staan snijden op een tafel, dit is te laag. Andersom, dus bijvoorbeeld zittend snijden aan een aanrecht werkt ook niet.

Ik ga er voor het gemak even vanuit dat je rechts bent. Mocht je linkshandig zijn, dan moet je de handelingen dus even spiegelen.

We gaan eerst even droog oefenen:

Neem het mes in de hand alsof het een hamer is, dus gewoon stevig. Geen wijsvinger er bovenop. Dit zorgt voor instabiliteit en vergroot de kans dat je in je vingers snijdt.

De linkse hand gaat straks het product vasthouden en is de begeleider van het mes. Links bepaald hoe groot de stukjes worden. Je plaatst je hand “hol” op de plank met teruggevouwen vingertoppen. Op deze manier kun je niet in je vinger snijden. Het is belangrijk dat je middelvinger parallel op het te snijden product staat.

Op de onderstaande foto kun je zien hoe je je hand moet neer zetten.

Nou is rechts aan de beurt. Met het mes maak je een constante beweging. Het puntje van het mes begint op de plank, net over het product. We gaan naar voren snijden. Vanuit het puntje gaan we het hele lemmet afwikkelen over de snijplank tot we bij het eind van het mes zijn, in een voorwaarts beweging. Er is dus constant contact met de plank.

Als we daar zijn aangekomen til je het mes weer op z’n punt en trek je het mes naar achter. Dan begint de handeling weer opnieuw.

In de video hieronder is goed te zien hoe je het mes moet afwikkelen.

Nu gaan we links en rechts samenvoegen. Je linkse middelvinger is de begeleider. Tegen het middelste kootje komt dadelijk het mes. Probeer eerst het mes op de goede manier te bewegen langs je linkse hand. Daarna kun je proberen om rechts op de snijplank te beginnen en links te eindigen. Belangrijk hierbij is dat je steeds contact maakt met je middelvinger en het mes.

Als je dit onder de knie hebt kun je door naar de snijtechniek julienne.

Video van de snijbeweging

Video van de snijbeweging