Deze blog is onderdeel van E-messen.nl

   
     Meer weten? 0413-724991
Tap To Call

Bourgondisch stoofvlees

Weer een echt wintergerecht. Stoofvlees, heerlijk. Het mooie aan stoofvlees vind ik dat je er de hele dag plezier van hebt. Overdag verspreidt er een heerlijke geur door de keuken, waardoor ik altijd veel zin krijg in het avondmaal. ’s Avonds mag je dan eindelijk je stoofvlees proeven en als er nog wat over is, dan komt nog het mooiste: de tweede dag zijn de smaken nog veel sterker en is je stoofvlees nog lekkerder!

Ingrediënten voor 4 personen:

–                     400 gr sucade of stooflappen
–                     1 ui
–                     1 teen knoflook
–                     1 prei
–                     ½ winterpeen
–                     0,5 dl azijn
–                     1 el bruine bastardsuiker
–                     0.2 dl Jägermeister
–                     1 kruidnagel
–                     1 laurierblaadje
–                     1 plak peperkoek
–                     1 el boter
–                     1 el bloem
–                     1 bouillonblokje
–                     zout
–                     peper
–                     warm water

Bereiding:

Verwijder de zeen uit de sucade. Snijd het vlees in blokjes, snipper de ui, pureer de knoflook, snij de prei in dunne reepjes en de wortel kleine blokjes. Marineer het vlees in een zip-loc zak met de Jägermeister en azijn minstens 2 uur. Laat het vlees daarna uitlekken, maar bewaar het marineervocht.

Bak de groente aan in de helft van de boter. Haal het daarna uit de pan. Bak daarna het vlees bruin in de overige boter. Voeg de bloem toe en roer het tot een roux.

Warm ondertussen het opgevangen vocht op en voeg het toe aan het vlees. Roer het door, het zal gaan binden. Voeg dan de groente toe, de kruidnagel, laurier, de peperkoek en het bouillonblokje. Voeg warm water toe tot alles onderstaat. Bij gebruik van koud water zal het vlees “schrikken” waardoor het taai wordt.

Breng het geheel aan de kook, doe dan het vuur op de laagste stand en laat het met de deksel schuin erop 3 uur stoven. Breng net voor serveren op smaak met peper en zout.

Extra informatie:

Azijn wordt in dit recept gebruikt om het vlees malser te maken. Sucade wordt gesneden uit de schouder van een rund. Dit is dus echt werkvlees, dus een taaie spiermassa. Gelukkig is sucade doorregen met vet. Na het verwijderen van de taaie zeen blijft er een mooi stukje vlees over.

Azijn bevat zuren die de enzymen in het vlees afbreken c.q. malser maken. Dezelfde werking heeft bier en wijn. De Jägermeister in dit recept zou ook vervangen kunnen worden voor een lekker donker biertje of rode wijn.