De held van Solingen
- 2013-03-26
- By Harm van Rooij
- Posted in Messen en andere info
Er was eens een….
Zo begint elk sprookje en ook dit artikel. Want eigenlijk is de fabriek van Robert Herder Solingen een sprookje. Dus we beginnen zoals het hoort:
Er was eens een klein fabriekje in Solingen, een bekende plaats achter Düsseldorf, Duitsland.
In 1872 is Robert Herder op de Ellerstraße gestart met het maken van kwaliteitsmessen, de bekende molenmesjes. Het molentje in het lemmet staat voor kwaliteit en Duitse degelijkheid.
Terwijl bijna alle andere messenmakers in de loop der jaren geautomatiseerd werden, is Robert Herder authentiek gebleven. Tot op de dag van vandaag worden de messen gemaakt zoals meer dan honderd jaar geleden. In april 2012 kreeg ik een uitnodiging om dit proces te aanschouwen.
Gelukkig woon ik richting de Duitse grens, dus na een rit van 1,5 uur was ik op plaats van bestemming. Ik werd keurig ontvangen door een van de medewerkers. Langzaam werd de groep groter en werden we uitgenodigd door Frau Herder om mee te gaan naar de showroom. Een prachtige ruimte, welke gevuld is met alle modellen die uit de fabriek komen. Prachtig om te zien.
Na veel uitleg en vragen was het tijd voor lunch: Duitse goed gevulde erwtensoep en brood. Met volle maag werd de groep gesplitst en was het tijd om de fabriek te bezoeken. In het Duits, Engels en Nederlands werd het hele proces uitgelegd. Er worden wel machine gebruikt, maar deze staan er al decennia en worden met de hand gevuld, nauwlettend gecontroleerd en aangepast. Er is één lopende band in de hele fabriek en dat is de hardingsoven.
Nadat de lemmeten geslepen zijn komen ze bij de kwaliteitsmeester, de held van Robert Herder. Deze man laat
dag in, dag uit,
jaar in, jaar uit,
weer of geen weer
duizenden lemmeten door zijn hand gaan.
Zijn functie vraagt u? Alle molenmessen hebben een speciaal kenmerk: de Solinger Dunnschliff. Deze speciale manier van slijpen maakt het lemmet zo dun, dat deze bolt tijdens de Nagelpruf. De held van Robert Herder heeft een stalen ring om zijn duim en kijkt één voor één of het lemmet bolt op deze ring. Doet ie dat, dan is ie goed. Doet ie dat niet, dan wordt ie afgekeurd. Zo blijft de kwaliteit van mesjes ongekend hoog.
Het lemmet is zo dun en scherp dat het moeiteloos aardappels schilt, een harde knolselderij in blokje snijdt of gewoon een komkommer in plakjes hakt. Doordat het mesje niet roestvrij is zal hij na verloop van tijd zwart worden. Niks aan de hand, zo blijft ie super scherp. En ach, zo kun je tenminste zien dat ie gebruikt wordt.
-
- Een lichte bolling op het lemmet tijdens de Nagelprobe. Dit is het kenmerk van de Solinger Dunnschliff.
De messen die wij verkopen zijn allemaal door de hand van deze lemmetmeester gegaan en hier te bekijken.