Deze blog is onderdeel van E-messen.nl

   
     Meer weten? 0413-724991
Tap To Call

Houten snijplank onderhouden

Een houten snijplank is mooi in de keuken. Het is en blijft een natuurproduct en moet daarom goed onderhouden worden.

Zoals beschreven in het bericht “Welke snijplank” is een houten snijplank beter voor je mes dan een glazen plank of een stenen. Een houten snijplank moet goed onderhouden worden om er langer plezier van te hebben.

Tip 1: Nooit in de vaatwasser

Barsten in een houten snijplank door het uitzetten en krimpen. Dit komt door de vaatwasser.

Barsten in een houten snijplank door het uitzetten en krimpen. Dit komt door de vaatwasser.

Hout werkt, dat wil zeggen het zet uit en krimpt. Hoeveel is afhankelijk van de omgeving, de vochtigheid en de temperatuur. Je keuken is op kamertemperatuur en heeft een normale luchtvochtigheid. Een vaatwasser is veel warmer en vochtiger dan je keuken. Hoe reageert je plank hierop? Inderdaad, hij gaat werken, uitzetten wel te verstaan. Zodra hij weer uit de vaatwasser komt krimpt ie weer. Hierdoor krijg je op den duur scheuren in je snijplank.

Was je snijplank daarom af met een lauw warm, mild sopje. Daarna goed afdrogen.

 

Tip 2: Opdrogen in de lengterichting
Hout heeft een nerf. Bij een niet kops houten snijplank lopen de nerven vaak over de lengte van de snijplank. Het is dan van belang om de snijplank tijdens het opdrogen met de nerven verticaal te zetten. Hierdoor kan je plank niet krom trekken. Een kopshouten snijplank mag zowel horizontaal als verticaal opdrogen.

Tip 3: Laat je plank niet uitdrogen
Houten snijplanken moeten geolied worden. Na verloop van tijd zal je snijplank lichter van kleur worden, droger en ruwer aanvoelen. Dan is het tijd om je snijplank opnieuw in de olie te zetten. Het beste kun je hiervoor speciale snijplankenolie gebruiken. Deze mineralenolie is dun, smaak- en geurloos. Je kunt ook lijnzaadolie gebruiken of olijfolie. Het nadeel van deze plantaardige oliën is dat ze smaken opnemen en op den duur een geur afgeven. Stel je voor dat je een snijplank in oliet met olijfolie en er vervolgens een teentje knoflook op snijdt. De snijplank zal de smaak en geur van de knoflook opnemen.

Een snijplank met olie insmeren is heel makkelijk. Spray de olie over de plank of druppel wat olie over de plank. Smeer het goed uit met een tissue of keukenpapier. Zorg dat de plank goed vet is en laat het een tijdje intrekken. Herhaal dit enkele keren. Zeker als je plank nog nooit ingevet is, dan zal ie veel olie opnemen.

P.s. De olie zorgt er voor dat de plank “geseald” is. De poriën in het hout zitten vol met olie. Hierdoor kunnen bacteriën niet in de plank komen. Het snijden van kip zou ik des ondanks afraden op een houten plank.

De speciale olie voor bamboe of houten snijplanken is bij ons te koop:

Bamboe olie voor het onderhoud van houten en bamboe snijplanken.

Bamboe olie voor het onderhoud van houten en bamboe snijplanken.