Simpele pompoensoep
- 2013-10-22
- By Harm van Rooij
- Posted in Recepten
Aangezien het herfst is, heb ik gisteren pompoensoep gemaakt. Het weer is dan op dit moment wel tegenstrijdig, 20 graden, maar toch hoort het bij deze tijd van het jaar.
Bij de lokale pompoenboer heb ik een pinda-pompoen gekocht. Een pinda-pompoen? Ja, een pinda-pompoen. Deze pompoen dankt zijn naam aan de pinda’s (wratten) die zich aan de buitenkant vormen bij mooi weer, zo heb ik me laten vertellen. Zie links een voorbeeldje van deze pompoen.
Bij aankoop kreeg ik ook een handige tip om de pompoen makkelijk te kunnen schillen: Leg de pompoen ongeveer 5-10 min in heet water, net als tomaten die je gaat ontvellen.
Voor de rest heb ik de volgende ingrediënten gebruikt, voor ongeveer 6 liter soep:
- 1 pompoen, ik gok ongeveer 3 kg
- 1 winterpeen
- 2 uien
- paar takjes verse salie
- paar takjes verse rozemarijn
- paar takjes verse tijm
- scheut koffiemelk
- 3 l kippenbouillon
- Optioneel: snufje kerrie, laurierblad
Ga als volgt te werk:
Leg de pompoen in heet water en snijd ondertussen de winterpeen en uien in stukjes. Dit hoeft niet heel fijn te zijn. Haal de pompoen uit het water na ongeveer 5-10 minuten. Schil deze. Verwijder de zachte binnenkant. ( je kunt de pitten bewaren, geroosterd met wat zout als snack of om te zaaien) Snijdt de pompoen in stukken, gelijk aan de winterpeen en uien.
Deponeer alles in een flinke pan, voeg bouillon toe tot alles onderstaat. Verse kruiden erin en koken maar.
Laat het net zo lang koken tot de pompoen helemaal zacht is. Pak je staafmixer en pureer de soep tot er geen stukjes meer in zitten. Nu de scheut room erin en op smaak maken met peper en zout.
Klaar is Kees, eet smakelijk!