Deze blog is onderdeel van E-messen.nl

   
     Meer weten? 0413-724991
Tap To Call

Ui snipperen

De ui op een frikandel speciaal is altijd zo mooi gesneden. Ik weet zeker dat veel mensen denken: “Dat wil ik ook kunnen”. Het is eigenlijk heel simpel. De snijtechniek, of het trucje stelt niks voor, maar moet wel goed uit gevoerd worden. Begin je verkeerd, dan krijg je hem nooit meer zo mooi.

De eerste stap is het afsnijden van de kop, dus de tegenoverliggende kant van de wortels. Als je dit gedaan hebt leg je de ui op de snijkant op de plank. Nu snij je de ui door de wortel in tweeën. Als je het goed gedaan hebt, heb je nu aan beide helften een stukje wortel zitten.

Nou is het tijd om de ui te schillen. Je trekt de schil gewoon over de wortel heen. De wortel zorgt ervoor dat de rokken bijeen blijven en niet gaan schuiven als we dadelijk de ui gaan snipperen.

Dan gaan we de ui insnijden. Eerst verticaal. Je begint aan de kant van de wortel. Met het puntje van je mes snijd je de ui net iets voor de wortel in. Zorg er voor dat je niet helemaal doorsnijd, de hele ui moet aan elkaar blijven zitten.

Dan snijden we de ui nog een keer horizontaal in, ook weer zo ver mogelijk, maar niet helemaal door.

De laatste stap is het snijden van de ui op de basis manier. Het resultaat is een fijn gesnipperde ui.

 

PS. Vaak krijg je traan ogen als je uien snijdt. Hiervoor staan er tientallen middeltjes op internet, in grootmoeders dagboek etc. Als je een ui snijdt, dan volgt er een reactie van een aantal stofje die vrijkomen uit de ui. Dit vormt een gas waarvan je gaat huilen. Niet erg, maar af en toe wel vervelend.

Wat gebeurt er als je met een bot mes ui gaat snijden? Dan kneus je de cellen nog meer dan bij een scherp mes. Gevolg: er komt meer gas vrij en je gaat er meer van tranen.

Mijn tip is dus: gebruik een super scherp mes als je met uien aan de slag gaat.