Deze blog is onderdeel van E-messen.nl

   
     Meer weten? 0413-724991
Tap To Call

Welke snijplank?

Er is veel verwarring als het gaat om het kiezen van de juiste snijplank. De winkels liggen vol met glazen, kunststof, houten en stenen snijplanken. Wat is er nu wel geschikt en goed voor je mes en wat niet? Om het verhaal duidelijk te maken moet je eerst weten wat de hardheid is.

De hardheid van een metaal kan uitgedrukt worden in Hardness Rockwell. Er zijn verschillende schalen, maar de C schaal wordt gebruikt voor messen. Hoe harder een mes, hoe langer deze scherp blijft. Wat je ziet staan is bijvoorbeeld: koksmes, hardheid 56 HRC. Dit wil zeggen dat dit koksmes een hardheid heeft van 56 Rockwell op de C schaal. Dit is niet extreem hard, gebruikelijk bij Franse messen.

Waarom is dit van belang?

Nou, eigenlijk heel simpel, het “zachtere materiaal” zal vervormen als er een harder materiaal op krast. Wat je wil is dat je mes harder is dan de snijplank, anders verliest je mes het van de plank.

In de onderstaande tabel zijn de hardheden van de verschillende snijplanken opgenomen. Dit is in de hardheidsschaal van Mohs, die de krasbaarheid van mineralen beschrijft.

Mohs hardheid Materiaal Krasbaarheid
1 Talk Met alles krasbaar
2 Gips Met nagel krasbaar
3 Hout, aluminium en goud Snijdbaar met een mes
4 Ijzer, nikkel Met mes enigszins krasbaar
5 Lemmet van mes
6-7 Glas Te hard voor een mes

Het is duidelijk te zien welke materialen harder zijn dan het mes. Deze zijn dus niet geschikt als snijplank. Dat is dus glas. Bij gebruik van een mooie glazen snijplank kun je dus beter je goede messen meteen in de prullenbak gooien.

Dan is er nog een discussie over het gebruik van houten snijplanken. Dit zou onhygiënisch zijn. Als je de plank goed onderhoud en er geen kip of iets dergelijks op snijdt, dan is er niks aan de hand. Goed onderhouden wil zeggen dat je de plank regelmatig insmeert met dunne olie, bijv. speciale bamboe olie of lijnzaadolie. De olie trekt in de plank en zorgt er voor dat deze geseald wordt. Hierdoor kunnen er geen bacteriën in de plank.

Om lang plezier te hebben van een houten plank was je deze met de hand af onder lauw warm water met een mild sopje. Gebruik je te heet water, dan zal de plank krom trekken.

Conclusie:

Een snijplank van kunststof, hout of bamboe is geschikt. Heb je een glazen plank, doe deze dan a.u.b. direct weg!

Bekijk onze snijplanken, alle veilig voor uw mes: snijplanken

Een glazen snijplank is funest voor je mes.

Een glazen snijplank is funest voor je mes.

Deze plank is gemaakt van kops beukenhout, zacht hout wat erg duurzaam is.

Deze plank is gemaakt van kops beukenhout, zacht hout wat erg duurzaam is.

Deze bamboe snijplank is veilig voor je mes en goed voor het milieu. Door de snelle groei van bamboe is het een goed materiaal.

Deze bamboe snijplank is veilig voor je mes en goed voor het milieu. Door de snelle groei van bamboe is het een goed materiaal.